Followers

Saturday, October 29, 2011

patah kata dek lidah

dalam sehari berapa ratus belas ribu patah kata kita telah bercakap erk??
rasa-rasanya dalam sehari tu patah kata positif dengan negatif yang mana lebih banyak??
sememangnya banyak patah kata yang kita ucapkan adalah negatif. especeli mereka-mereka yang suka mengumpat keburukan orang lain.

meh nak tunjuk contoh patah kata yang bese kita-kita guna.patah kata negatif la...

'saya tak dapat nak lakukannya'
'saya tak mampu'
'saya lemah'
'saya nyanyuk dan pelupa'
'saya akan gagal'
'bodohnya saya'
'saya tak cantik'
'saya tak ensem'
'hidup saya malang'





try la kita-kita ucap yang negatif ni banyak-banyak-banyak kali.rasa-rasa apa yang kita-kita akan rasa?
mesti akan rasa makin lemah kan. kurang yakin pada diri ni bertambah tambah meningkat.sudahnya rasa rendah diri la yang mai.

meh kita try tukar plak patah kata kat atas

'saya dapat lakukannya'
'saya gagah'
'ingatan saya hebat'
'pandainya saya'
'cantiknya saya'
'saya akan berjaya'
'hidup saya bertuah'
dan...bla..bla...bla...(pstikan yang positif okeh!)


hasilnya...
mesti timbul rasa yakin dan bersemangat dalam diri kita-kita.
sebenarnya tanpa kita sedar, pemikiran, kepercayaan dan emosi kita dapat mencipta realiti. kita hidup kat dunia ni tak da had. jadi ikut suka kita la nak cipta, corak hidup camne..

hidup kita ni bergantung pada pemikiran ,kepercayaan dan emosi. jadi positifkan diri jika mahu berjaya.trust urself!!



p/s:aku geram kat adik aku je, semangat separuh jalan je....cakap gini, gitu lak jawapan dia.uuhhhh...rasa mau sekeh-sekeh ja pale adik aku tuh.semangat tak penah nak tinggi


rujukan:KuasaMindaSeparaSedar

16 comments:

HaiDa HiDa said...

betul gak kan.. nper perlu kita fikir dan ungkapkan bnda yg boleh melemahkan semangat sendiri.. apa yg pasti. kita sendiri kne yakin pada diri sebelum kita harap org lain yakin pada kita..

saya cello191 said...

yeah...sy boleh!!!

^^

rusydi hikmawan said...

ya harus tetap semangat. hidup akan berubah kalau ada tenaga positif yg menjalankannya. salam kenal dari guru di daerah terpencil di indonesia

HEROICzero said...

saya ohsem . saya ohsem . saya ohsem .


okay , ada rasa positif ni .

Afida Anuar said...

Alhamdulillah... betul2.. kena positif....insyaAllah semua benda mudah, semua benda elok, semua benda cantik...

hani said...

saya cantik gorgeous comel bergaya berkarisma rajin baik berbakat suara sedap bijak pandai masak lemahlembut positif

ye, dah positif dah :)

a.samad jaafar said...

saya baik..saya pemalu...hihihi.. boleh?

Ct Aja said...

yup...positif 2 perlu. gagal 2 perkara biasa,setiap kelemahan ade kelebihan, jadikan kelebihan sbg alat utk terus bgn..

emieysandra said...

yeay! positifkan diri :)

ORLANDO AHMAD said...

pikir yang elok2 je

Nightroad said...

law of attraction + quranic law of attraction... try bce dua buku ni, kita akn thu betapa besar kesannya bila bersikap positif terhdp diri...

Waqheh said...

negatif banyak kuasai hidupan kita berbanding positif..

how r u beb?

fuad ansari said...

yup betul.. kena positif..

saya yakin titisan hujan akan bertukar menjadi hujan yg lebat.. sy yakin.. (",) <--inipun positif jugak kan.. (",)

eLL said...

saya pun kena basuh adik jugak sebab self esteem dia kurang

delarocha said...

kata kata mempengaruhi perbuatan.

Pembunuh Tanpa Bayang said...

keyakinan hati boleh mempengaruhi diri.