Followers

Saturday, May 14, 2011

::integriti adalah soal hati::

tahniah buat diri sendiri!!!
..aku sangat berbangga pada diri sendiri semalam...
bukan sebab pe pun..........aku tak tidur masa seminar yg stat kol 8 smpai kol 1 non-stop. hebat bai~~
rasa hebat pun kes malam tu tidur kol 4.30 pagi. kol 7 da trun ke dewan seminar..
mmg awl2 melangkah tu dlm kepala dah set, kt dewan konpom tido even dah niat jgn la tido..jgn la tido =.=''
tido lewat pun sebab salah aku gak...PADAN MUKA AKU!!!
tu je leh cakap...len kali jangan buat lagi.

INTEGRITI
sape tau apa itu integriti??
dah lama aku dengar integriti ni tapi aku tak penah paham pun apa itu integriti. even visi kampus aku sendiri pun iman, ilmu, INTEGRITI.heh!!
naper la dlu tak penah nak cari maksud sal integriti tuk memahamkan diri yang serba tak paham ni..adoiii~~

pape pun banyak ilmu yang aku dapat semalam...lantaran langsung tak ngantuk masa seminar. walaupun belakang sekali tempat aku duduk, alhamdulillah maklumat yang disampaikan aku dapat.

Apa itu INTEGRITI??

integriti - perihal sifat individu yang berteraskan nilai murni spt JUJUR, BENAR, AMANAH, ADIL, BERTANGGUNGJAWAB, TELUS, CEKAP DAN BIJAKSANA.
integriti - segala pematuhan kepada undang-undang/peraturan
 penceramah - Izat Arif Zahrudin

integriti - merujuk kepada tindakan dan tingkah laku seseorang
            - sentiasa melakukan kebaikan
            - menghayati nilai2 mulia dan terpuji
            - bukti kerelaan dan kepatuhan menyempurnakan tanggungjawab
penceramah - Hj Ahmad Fadzil Dasuki

integriti ni sbnarnya sgt penting..dan perlu ada dalam stiap org...barulah keamanan akan dapat dikecapi.
hurm..mesti tak bpe nk jelas lagi kan..ok, meh nak bagi contoh

'kalo la satu hari, tetibe anda jumpe dompet yang jatuh. apa perkara pertama yang korang akan buat???
ade yang jawab tengok I/C
ade jugak yang jawab tengok duit
then ape tindakan korang seterusnya??

ade beberapa kemungkinan
1. ambik then pegi balai polis 
2. ambik duit then buang je dompet tersebut
3. buat tak tau je *bukan dompet aku pun

antara  nombor 1, 2, 3...yg mn ade sifat integriti??
mesti nombor 1 kn...
haa..faham tak??


kalo tak faham jugak aku sarankan korang p la dengar seminar yang berkaitan dengan PELAN INTEGRITI NASIONAL kat mana-mana. =)

14 comments:

emieysandra said...

i pun xtido..ubat penahan mata adlh novel! ehehe..dgr la jgk ceramah tu, cme penceramah ke-3 tu cm bosan cket~

Titisan Hujan said...

penceramah ke3 cam bosan sbb suara dia slOw..bese la org lame.

tp byk kata2 hikmah jugak dri die

zati embong said...

hihi xpernah jat join ceramah psal integriti ni.

ceramah psal paip2 air pernahlah O.o

LeeAneem said...

ziarah sini......

fuad ansari said...

'kalo la satu hari, tetibe anda jumpe dompet yang jatuh. apa perkara pertama yang korang akan buat???

Ujian gak kalau jumpa dompet time duit tak berapa nak ada..

Pernah terjadi kat diri sendiri satu ketika dahulu..tp berjaya menjadi insan yang berintegriti.. lega.. ajaibnya lepas tu, dapat duit dari sumber2 yang tak disangka.. Alhamdulillah..

Sedikit ujian yang kemudiannya disusuli dengan nikmat kebaikan..
Syukur padaMu ya Allah..

Titisan Hujan said...

leeAneem

kembali ziarah ke blog anda
tme kasih follow

Titisan Hujan said...

zati embong

wah..jd tukang paip ke
byk jgk la kesedaran yg dpt smlm

Titisan Hujan said...

fuad ansari

alhamdulillah..sgt setuju dgn fuad
mmg dugaan tu

tp rezeki dari Allah kan.xde sape yg tau

liyana said...

baru taw ape integriti..
selama hidup 20 thn ni..
x prnh terpikir pn nk taw mksdnye..
timer kasih bgtaw..ngeh3

delarocha said...

elok rasanya terus dikongsi perihal yang lain lain dalam ceramah tu k

takkan ceramah dari kul 8 sampai 1 dapat definisi integriti je.

heheheeh

Nasriq said...

Seminar? Integriti? hoho... wuaaaaghhh... ngantuk!

Titisan Hujan said...

delarocha

akn myusul..mmg byk pn nk kongsi
nk tulis pjg2 nt xde sape nk bace..ngeh3

Titisan Hujan said...

nur
sama2..ni pn bru tau

Titisan Hujan said...

nasriq

hahaha
tapi kali ni x ngantok wooo..
penceramah best