Followers

Friday, May 27, 2011

::bila Azan berkumandang #part2::

alhamdulillah...ramai yang memberikan repons pada soalan saya ni....aishh..skema plak*saya*
terima kasih kepada semua yang turut sama berfikir tentang alam ni...yang kita lihat cam biasa...tapi macam-macam ada sebenarnya.

malah tanpa kita sedar..perkara yang biasa-biasa tu la yang banyak mengajar..beri kesedaran pada diri yang jarang nak sedar ni...aku laa,terkadang sangat tak sedar diri....

perlu terus berjalan ni..untuk melihat dan berfikir....
terima kasih jugak diucapkan pada Ibnbakr yang telah berkongsi link tentang persoalan ini.

di sini nak kongsikan apa yang dibaca kat iluvislam yang sedara Ibnbakr bagi kat TH ^^,

mengapa anjing menyalak bila azan..terutamanya time maghrib

1233. Jabir ibn 'Abdullah reported that the Prophet, may Allah bless him and grant him peace, said "Do not go out often after the night is still. Allah has animals which he sends out. Anyone who hears the barking of a dog or the braying of a donkey should seek refuge with Allah from the Accursed Shaytan. They see what you do not see." (Al-Adab al-Mufrad Al-Bukhari ) 1234. Jabir ibn 'Abdullah reported that the Messenger of Allah, may Allah bless him and grant him peace, said, "When you hear a dog barking or a donkey braying in the night, seek refuge with Allah. They see what you do not see. Shut the doors and mention the Name of Allah over them. Shaytan will not open a door which has been shut and had the name of Allah mentioned over it. Then cover the pots, tie the water-skins and cover the vessels." (Al-Adab al-Mufrad Al-Bukhari)

maknanya..betul la dari sahabat2 yg memberikan respon menyatakan bahawa anjing tu nampak syaitan lari bertempiaran bila dengar azan. hurm..tapi perasan tak, ramai insan2 yang masih sibok atau menyibokkan diri dengan urusan dunia bila azan ni especeli time maghrib. masa maghrib ni la ramai lagi duk tepi jalan, kat padan bola, lepak2, kat kedai kopi, kat shopping n etc..masa ni patot nya dk kat umah tak pun kat masjid. insyallah kita terselamat daripada gangguan. *pesanan buat diri snd

kredit tuk aunt go0gle



dan tentang ayam yang berkokok apabila waktu pagi

1236. Abu Hurayra reported that the Messenger of Allah, may Allah bless him and grant him peace, said, "When you hear the crowing of a cock in the night, it has seen an angel. Ask Allah for its blessing. If you hear the braying of a donkey in the night, it has seen a shaytan, so seek refuge with Allah from shaytan." (Al-Adab al-Mufrad Al-Bukhari)

dalam perbincangan kat iluvislam ni gk ada sorg tu gtau..die dgr ceramah dari ustaznya dan menyatakan bahawa ayam jantan merupakan salah satu binatang yang Allah berikan hijab utk melihat malaikat..tu yang waktu subuh ayam jantan akan berkokok..sebagai tanda para malaikat turun ke bumi nak jenguk hamba-hamba yang beriman. jadi bila dengar azan tu kena terus bangun la..sbb ms ni malaikat semua turun untuk mengaminkan doa kita. jangan la duk sibuk menarik kulit ba** tuk menyelimuti badan...huh..peringatan tuk diri snd.
pastu jangan la duk sibok nak tido lepas subuh..rezeki payah nak masuk tau.


kalo nak tau lebih detail leh la jenguk ke  SINI


p/s: patot la masa kecik-kecik mak memang marah bila time maghrib duk kat luar umah...rupanya masa tu syaitan banyak giler tengah lari sembunyi..ntah-ntah ada je yang sembunyi kat aku.tak pun men langgar je aku masa tu....=.=''

9 comments:

emieysandra said...

sgt berguna^^

liyana said...

ulasan yg pnjg n bermanfaat..thanks

ZORA said...

baru tau.....
nice entri.:P

delarocha said...

duk kat bandar ni takde plak dengar ayam berkokok pagi pagi.. huhu

gurau

Nasriq said...

senja2 memang setan2 berkeliaran... so kalau tengok ada orang duk melangok atau main bola masa senja... itu anak setan la tu... hoho...

Mr iz said...

he he he orang dulu dulu banyak yang pandai.... sebab tu mak bapak kita slalu mengamok kalu dah nak maghrib tak balik lagi... orang skarang...emmm tak tau la.... janji kita yang ingat ni masih beringat kan..he he he

shameel Iskandar said...

Terima kasih atas info yg bermanfaat ini. tertarik dgn kisah anjing menyalak ketika masuknya waktu maghrib. Mmg aneh, krn tikai tlah syaitan berlari ketakutan tapi,ramai pula umat manusia yg masih hanyut dgn urusan duniawi ketika itu.

Lina md. munir said...

Tapi bukan setakat nampak syaitan kot, rasanya kerana anjing juga nampak pintu langit sedang terbuka. Ikut kata seorang hamba Allah le.

rainbowshop said...

Bagus info ni.sy pun pernah dengar ustat bg ceramah pasal ni.so ada lah skali tu org tgh azan husbd bwk baby keluar(kebetulan kami merancang nak beli brg keperluan rumah)sy n anak2 lain masih dlm rumah sbb bila dengar azan sy tahan diorg dr keluar.husbd marah nape plak xkeluar2 lg.sy kata masuk dulu lepas azan br keluar.menjelingnye ke saya.sabar jelah.sy xtau nak terang mcm mana.