Followers

Saturday, March 5, 2011

:: betulkah PEROKOK juga ada HAK?? ::

saat kekalutan dan kebusanan dalam mencari idea nak buat karangan tuk murid darjah dua (dah lama tinggalkan sekolah..kasi blurrr btol laaa) tetiba rasa nak mengePOST sumtin la plak kat MKS ni....
bukan nape..lepas duk belek-belek buku nota ni, tetiba ternampak satu tajuk ni "betulkah Perokok juga ada Hak???"

hurm............tengok punye tengok..belek punye belek...ade info yang boleh dikongsi nih...

dalam notebook aku tu ade la tertulis...ditulis oleh aku laaa hak perokok ni. cuma aku cube ingat balik mana la dapat note sal ni...jeng..jeng...jeng...

hah!!!
masa pegi umah sOrang juniOr tu, bercuti hr Deepavali, terbaca dalam metrO kot...memang notebOok ni aku tak tinggal la.nak pegi mana-mana pun. al-maklum la...kadang-kadang idea nak melukis O menulis (sama ade copy paste o sendiri punye) ni memaner je boleh datang.

ok2..berbalik pada hak perokok ni...meh kita semak ape hak perokok yang sebenarnya..kesian perokok-perokok ni..xde sape nak memahami kenapa mereka merokok.jOm2..kita cube paham kenape~~~

Ya!! Hak untuk mengetahui hakikat sebenar di sebalik harga sebatang rokok
dengan membayar 50sen untuk sebatang rokok, anda sebenarnya membelanjakan :-
  • 24sen untuk cukai hasil tembakau
  • 14sen untuk keuntungan pengilang rokok
  • 5sen untuk peruncit
  • 1sen untuk keuntungan pemborong/pengedar rokok
  • 1sen untuk dinikmati penanam/pengawet tembakau

Nilai sebenar sebatang rokok hanyalah 5sen!!!  Setiap rokok yang dihisap, anda sebenarnya menghadiahkan diri dengan :-
  • 20 kali  lebih berisiko kanser paru-paru
  • 10 kali lebih ancaman penyakit paru-paru
  • 10 kali lebih padah saluran darah tersumbat
  • 4 kali lebih ancaman serangan jantung
  • 2 kali lebih berisiko serangan strok
  • 50% kematian akibat tabiat merokok

Paling utama, anda juga sebenarnya menghadiahkan penderitaan kepada orang yang selama ini meyayangi anda

pemurah rupanya perokok-perokok ni kan...diOrang bukan menderma je, tapi cari penyakit jugak tuk diri sendiri

5 comments:

Mr iz said...

alamak..he he.... bahaya ni... he he he... bagus info ni cik zia... terima kasih mengingatkan... he he he...

zia amalin said...

haaaaa...mesti slh sorg nie????
sama2 Mr Iz

Mr iz said...

he he he.... bukan salah sorang ..he he ..diantara berjuta je...he he he

zia amalin said...

keh keh keh..xmo ngaku ea
try Mr Iz link ke sini plak
http://melangkahkesana.blogspot.com/2010/11/saya-sayang-kamu-yang-merokok.html

Tukang Karut said...

hoho... sama la... tapi aku tak tiru TH tau... aku terbaca info tu dekat paper mingguan Malaysia tadi...