Followers

Sunday, February 27, 2011

:: tRadisi tRadiSi0nal ::

penat lelah hampir sebulan telah berakhir tepat pada pukul 2.00 tghri bertarikh 26 Februari 2011.
fuhhh...alhamdulillah. segala penat lelah telah dilelahkan habis-habisan tadi....tapi hari ni rasanya keje aku tak de la banyak sangat pun.

Selesai je jadi pengadil, aku buat keje part time. Melilau-lilau dari satu tapak ke tapak yang len bersama NikOn kesayangan nie....agak-agak ade view yang Chantek~~~aku snap. tapi!!!
pada masa yang sama...time ni la aku dapat lepaskan sTResSssss...........stResss yg positif la aku rasakan. Sebabnya, sTresss terkejar-kejar masa dan kerja.....0pkOs la aku kena manage masa ni bet0i-bet0i agar masa tak berpeluang tuk membunuh aku yang kiut nih...(muahahaha..nek lif la plak)

hari ni kat kampus ade satu pr0gram yang batCh aku handle...iaitu~~~Karnival Permainan Tradisi0nal yg sememangnya kian dilupakan pada masa skunk. Aku sendiri berani jamin, dh lama korang tak main kan. c0ntohnya..c0ngkak. Batu seremban ke. Galah panjang ke.....hurm........................tu la, teng0k skunk ni, muda mudi dah lupakan tradisi org melayu ni.

pape pun..jOm kita jelajah aktiviti-aktiviti hari ini yang sempat aku snap...sebab tadi NikOn dah kehabisan bateri laaaaa...lupe nk cas semalam akibat kepenatan yang teramat sangat. Gara-gara lawatan ke UKM. pegi Pusat Sukan kat sana. (tapi seyes lawatan kali ni sangat best....kena plak jumpe Dr. Tajul yg spotim habis rr....kalo la nanti aku jumpe majikan cam die, kompom la aku antara pekerja yang sgt cemerlang dan dedikasi.....huahuahua)

Let's Check it Out!!!!

masa ni pepagi lagi sume urusetia kena turun..termasuk la aku...embun masih lagi turun time ni

inilah salah satu tema dan game dalam karnival hari ni....ni replika je tanda cenderamata tuk d beri pada Timb. Pengarah yang turun padang hri ni n merasmikan karnival ni
 masa ni aku sempat lagi snap sunset view....time yang len sume kalut siapkan setting tempat, aku plak melilau jaaa kejenya....tapi lepas tu aku buat keje tau.xponteng pun~~~~

cantikkan???
 Bila tahun ni jadi urusetia..memang berat sikit la kejenya...dah berminggu-minggu tidak merasa weekend...dan berminggu-minggu jugak la tidak ada masa untuk stay kat bilik tak nak kua-kua...(salah satu h0bi tak nak kua bilik)


haaaa...tgk!! kampus perempuan melayu..opkOs la sume kat kampus ni pompuan. s0, nak men camne pun, ikut suka la xyah nak malu-malu, bukan da orang lelaki pun...tu yang best!!!!
 tadaaaaa....!!!!!!!!!!!!
pr0gram dah bermula................perbarisan antara blok. ni blok Dang Anum.Hijau melambangkan ketenangan dalam menghadapi apa jua (yang aku sempat dengar drp pengerusi majlis laa...lpas tu xtau pe dah..ehehehe)

Blok Dang Anum

chumil-chumil je dorang nih..ber"tradisiOnal"

tahun-tahun lepas xde plak menarinya...so taun ni memang betul2 tradisional laaa...siap ade penari.teruja plak aku nengOknya...dah lama tak menari.sijil kursus tarian dulu pun ntah kat mana aku letak..lupeeee (-_-'')

gimik perasmian..kesian si kurus fatin (bdak2 ni yg pggil die cmtu) ni nak pegang..terangkat-angkat dia dek belon gas ni..heheheeh

haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa............aku lah pengadil bagi game ni..huahuahua. even aku xreti nak main tapi aku reti mengadilinya..kih kih kih
 seyes...time jadi pengadil tuk Batu Seremban ni..aku nebes, nebes sebab tengok peserta main, tersangat la terer...aku rasa tersangat terer sebab aku langsung xreti nak main..huhuhu...........masa kecik-kecik dulu tak main sebab game ni terSANGAT la pasif..hadoiiii.................aku ni bukan jenis leh duk diam, men campak2 sambut2 batu ni.pehhh...memang xreti la sampai skg..tapi dalam banyak2 game ni, ade satu game feberet aku..menyusul jap lagi.ngeh3~~~

penyelaras prOgram bersama anaknya...



ni Drag0n Ball ke ape???? bukan2..ni la batu seremban. unik kan??? telah diubahsuai dan direka khas oleh kami-kami semua.ngeh3


Capteh
 haaaa...aku berani jamin, korang tak tau camne game ni.sebab ni la game ni dah tak de orang men skunk ni...name nye capteh, n aku dulu pun tak tau gak pe mende. bila study kat sini baru tau. Dia ala-ala sepak takraw tapi buah nye bukan bola takraw. Buahnya ialah satu mende kecik bulat dan kat tengah-tengahnya dicucuk dengan bulu ayam. Comel je. maaf la tak dapat paparkan gambarnya, sebab time ni tukang snap (aku la) tak bpe nak rajin p tengOk. so snap dari jauh je la...


kereta sorong..haaa..korang ade nampak tak kat mana kete sorong nye???
 mesti xde nampak kan??? sebabnya kte sorong tu peserta-peserta yang kelihatan merangkak tu. then, ahli pasukan dia akan angkat kaki kawan yang merangkak tu. pe lagi, yang merangkak tu kena jalan dengan tangan laaaa..yang ni menarik jugak bila aku sempat tengOk jap. ade yang tersungkur kot, yang calar-calar pun boleh tahan. tapi aku tak penah la plak main ni..huhuhu


Congkak
 yang ni pun dah lama tak main. masa sekolah rendah dulu ada la main sampai wakil negeri. tapi time nak wakil negeri tu, aku dah tak main, sebab kena fOkus exam UPSR daaaa..huhuhu


lompat getah..tapi biasa ore Klate panggil lompat tali jah...keh keh
 kecik-kecik dulu ade main gak...sebelum p sekolah, main dengan budak-budak kampung. (dulu sekolah petang, so pagi main la dulu..keje main jeee)


galah panjang
 aku snap dari jauh je.......tak nak p tengok dekat sebab keterujaan akan meningkat tinggi plak....ni la game feberet aku..weeeee~~~ tahun lepas geng aku la juara permainan ni. tiap kali men, memang tak de sape leh chalenge geng PK2. tapi tahun ni tak leh nak main daaaa..sebab jadi pegawai kan.

 pape pun suka, sebab juara baru tahun ni pun bukan calang-calang sebab dOrag juniOr aku.hahahahaha



konda kondi
 konda kondi ni pun aku tak penah main, n bila datang sini gak la baru tahu. game die best jugak...kayu akan diletakkan kt lubang kat tanda sudut yang 90'' tu, then kena tolak dengan kayu satu lagi. pihak lawan kena duk kt depan tapi kena sambut kayu yang ditolak tadi (aku pun da tak reti nak xplain,, sebab tak reti nak main..huhuhu)
ramai jugak yang tengok game ni

ni rebut negeri..

kegembiraan yang ditunjukkan oleh Blok Cempaka Sari.blok aku la nih..huhuhu.kegembiraan kemenangan....sweet2!!!

aku sangat tertarik pada juniOr ni...bukan ade perasaan len tau. tertarik pada satu kelebihan
 tertarik pada satu kelebihan....maksudnya~~~~
lihat pada pemakaiannya....sape kate orang bertudung labuh tak leh nak aktif dalam sukan..malah aku tengOk adik ni, mana-mana game ade je muka dia. ade je muka die konpom game tu juara. hebat jugak adik nih. so sape-sape yang memang bertudung labuh ke...baju labuh ke...dun wOry anda juga boleh bersukan seperti orang lain........^___^


timb pengarah ngah tunjuk skill men batu seremban

haishhh..byk la plak mOment ni di masukkan

haa..tengOk!! sibOk ja kawan2 aku nih..suh orang snap pic dOrang.maklum la dgn timb pengarah~~

timb pengarah bersama pensyarah2..tunjuk skill men congkak plak

uruskan hadiah..agak besar hamper ni..sebab semalam aku p angkat sama, rasa nak tercabut lengan ni.berat toi hamper nih

Piala Pusingan..sumbangan drp Ketua Jabatan PJK...
yang ni aku pun ade pegi tengok kat kedai..masa nak buat tempahan. hurm...rupa2nya banyak mende jugak aku buat erk time karnival kali ni tapi rasa cam tak buat keje sangat pun..huhuhu. haaa...piala ni mahal seyh....nampak bese tapi RM250 kot. masa aku pegi kat kedai sukan ni...teruja plak tengOK macam2 jenis medal......fuhhh..rindu zaman sekolah dulu. rindu mOment naik atas stage untuk dikalungkan medal gOld, silver or gangsa...

sampai sini suda yang dapat aku kOngsikan untuk kOrang...mOment masa penyampaian hadiah tak de sebab NikOn dah Out of service daaaaa~~~~ pape pun, aku tinggalkan satu pic yang paling mahal sebab ni la satu-satunya pic yang paling ikhlas. ikhlas untuk dirakamkan. sebab biasanya aku takut nak masuk dalam gambar semenjak dua menjak ni...dan aku lebih suka ambik gambar orang je.huhuhu...

tapi mana satu aku erkkk????betol ke salah sorg ni adalah aku???hurm....

                                                         

7 comments:

Sekamar Rindu said...

salam...

lama dah tak main permainan tradisional..

**folo ur blog

Hanis MY said...

bestnyaaa ada karnival mcm ni.... tiba2 rindu nak main congkak!

zia amalin said...

@sekamar rindu
wslm...hurm,ni thn ke2 tlibat dgn karnival ni

@hanis MY
ehhee...mmg best.meh blik main congkak XD

Mr iz said...

kena perluaskan benda macam ni... mana la tau bole buat sukan tradisional semalaysia ye tak... benda mcm ni semakin dilupakan,kemajuan membuat benda mcm ni terpinggir...takut suatu hari nanti pupus lak... tahniah pada penganjur dan juga tak lupa pengadil...he he he

zia amalin said...

aah..betol gk tu.mmg makin dlupakan.even zia xtau nk main batu seremban tp tau gk la jd pgadil.huahuahua
tme ksih..thn akn dtg insyallah akn mganjurkannya lagi.

khaifaiz said...

wah uniknya event.. jarang sekali mahu jumpa event spt ini.. mengingatkn zaman kanak2 dulu

zia amalin said...

haaa..nanti boleh la bt kt sekolah.bg pendedahan pd pelajar.wink..wink...

tradisi yg kian dilupakan