Followers

Sunday, January 15, 2012

ohh... mereka yang OBES!!

3jam perjalanan yang selalunya rasa sangat sekejap tetiba terasa sangat lama. biasa dari melaka ke putrajaya hanya 3jam.tapi kali ni aku rasa jauh sangat. bila la mau sampai. kita sendiri pun sedia maklum seat bas trans ni luasnya pe la sangat kalo nak dibandingkan dengan bas lain. tapi bas ni je yang ada tuk ke destinasi.
pe pun aku tak kisah sangat sal seat nie. yang aku kisahnya bila seat aku terpaksa berkongsi dengan orang lain.huhuhu...

bukan la aku nak berkira sangat.tapi kalo la orang sebelah ni tahu bagaimana nak berbahasa tiadanya aku nak kisah. tapi ni tak. boleh dia buat derk. makin aku gerak menghimpitkan badan ke tepi (seat sebelah tingkap) makin dia selesa mengambil bahagian seat aku.

aduuhhh..angin sepoi-sepoi je badan aku.menaham geram. dah ambik seat aku.... dah tu sesuke hati langgar bahu. mungkin la tak sengaja tapi kalo dah selalu tu takkan tak reti2 nak mintak maaf.

ni la masalahnya..kalo aku tak ke tepi lagi teruk la dihimpit. tapi makin aku ke tepi makin syok la die ambik seat aku. aku lak menyeksakan diri tuk bagi space kat dia tuk duduk. siap gelak-gelak tengok movie dalam bas. sambil-sambil chat nga gerpren dia.mungkin la sebab aku da curi-curi tengok kat enset die.ehehehe.

sakit kepala aku menunggu untuk sampai ke destinasi.sebab terpaksa duduk di seat yang dah sedia sempit. dah tu menaham pelbagai bau dalam bas. dengan sakit kepala tu memang beberapa kali jugak la mau termuntah. nasib baik la bila aku dapat call dari abang aku. dia suruh aku turun kat TBS. alhamdulillah..terlepas seksa derita.

moral kat sini tak da pe pun aku nak beritahu...kalo la anda ni antara mereka yang OBES tolong la turunkan berat badan..kalo rasa nak susahkan diri sendiri tak yah la turunkan berat badan tu. tapi kalo disebabkan penyakit OBES anda tu boleh menyusahkan orang, baik la turunkan berat badan anda. tolonglah kesiankan kat orang lain. kalo kena kat aku tak pe lagi.aku memang jenis tak sampai hati nak maki hamun orang.sebab aku masih tahu respect orang lain. tapi tentang hak orang lain tolonglah peka sedikit. jangan la dengan OBES anda tu boleh menyusahkan orang yang berada disekitar anda.

tips : nak naik bas tu kalo rasa-rasa 1 seat tak muat tolong la beli 2 tiket..jadi anda boleh duduk dengan selesa. sebab 2 seat itu adalah milik anda. secara tak langsung anda tak menyusahkan orang lain dan diri sendiri.



orang yang duk sebelah aku camni la beh kurang...





p/s:entry kali ni bukan untuk mengutuk atau merendahkan diri sesiapa pun. cuma sekadar ingin meluahkan perasaan saja..tadi aku pengsan beberapa sejam gara-gara sakit kepala duk dalam bas tu.

19 comments:

ghost writer said...

obes nih sebenarnya lebih banyak menyusahkan diri sendiri.aku pun risau gak. :)

amir aizat said...
This comment has been removed by the author.
amir aizat said...

jage2 obes, hehe

Muttallif said...

Agreed! Kalau badan besar tu..beli je 2 tiket untuk dapat 1 seat.

Itu satu masalah, 1 lagi masalah manusia yang tak reti bahasa duduk ngn org lain. Saya sendiri pernah mengalamiya. Ikut suka dia je kan.

Kita pulak yang tersiksa. aduhh...

dill said...

yang sebelah cikgu tu namenye IGNORANT & SELFISH!

dill.

Ayu Azuri said...

huhu . . .kesian kat kak. . .sabo je ye ? Nanti dah kawen , boleh naik kereta . . .kalau kena naik bas, minta abang temankan. . .selesai satu lagi masalah . . .hik hik hik . .

a.samad jaafar said...

ohhh.. berdasarkan dill, baru tahu yg suka main hujan ni cikgu !.. err.. assalamualaikum cikgu.. hihihi..

kalau duduk sebelah mamat yg sasa mcm sy ok tak ? hahaha.. yeahhh.. menggatal di situh !

Tukang Karut said...

kala aku kena, siap la kena ceramah hidup2 dengan aku...

Titisan Hujan said...

ghost writer - aiii...tgolong gk ke.ehehehe

amir aizat - mmg rkyat malaysia sgt rmai yg obes

Muttallif - yg penah rs mmg paham la situasi sy ni.

Titisan Hujan said...

dill - yela kot

Ayu Azuri - kena kwin dlu la cmni dik oiii..ehehe

a.samad jaafar - waalaikumussalam..sasa?kalo xambik tmpt TH,TH xkesah.kalo ambik tmpt TH mmg maki hamun diberi sebab sasa.yg obes ni xboley maki sebab dorang hati kecik.nangis kan jenuh lak nk pujuk

Titisan Hujan said...

Tukang Karut
hahahaha...TK xpe la.lelaki.TH xsanggup nak bagi ceramah

fuad ansari said...

fitnah ummat akhir zaman adalah perut yg penuh dengan makanan.. (",)

TH tak lama lagi kan nak kawin... jadi, ok la.. lepas ni, tak perlu naik bas dah.. selamat dari gangguan sebegitu.. (",)

Potrait Admirer said...

kesian org obes kan, banyak masalah kalau nak bt apa2 perkara..

shameel Iskandar said...

teringat kenangan naik bas hneti-henti dari lahad datu ke taqwau. ( van yg dijadikan sebagai bas henti-henti kat sabah).

Ayam jantan, tong gas semuanya dibawa naik dlm bas. Terpkasa saya bersesak2 dgn tong gas, ayam dan beberapa tandang pisang.

~SaL IjOu~ said...

mekasih utk wish itu TH!~ ^^
aduh,memang terseksa jiwa raga kalo camtu gayanya..~ (--")

IMANSHAH said...

bersenam bro..tengah berusaha ni takut obes bila dah masuk 40 an

♥AienNajwa♥ said...

kesian kepade yang obes..sentap mereka nyah !!! ~ ngehehe..=D

Sham said...

salam kenal...

fuh dah lebih 10 tahun aku tak naik bas...mujur tak pernah kena camtu...

btw,follower ke 242...

Pembunuh Tanpa Bayang said...

tak suka dengan situasi begini...