Followers

Friday, November 4, 2011

Rahsia bola hitam & putih



Bermula ceritanya ada seorang anak lelaki tunggal yang kematian ibu selepas Dia dilahirkan. Selepas itu bapanya menjadi terlalu workaholic dan tak kahwin2 lagi. Tapi si anak baik hati dan lemah lembut walaupun
cuma tinggal bersama pengasuh je.

Lepas Tadika, sementara member2 lain dah ada basikal, dia masih berjalan kaki. Pengasuhnya mengadu kepada bapanya. "Tuan, tak kesian ke dgn anak tuan? Dia Tak ada basikal...apa tuan tak segan?"

Lantas...... si bapa memanggil si anak, ditawarkan beskal yang macam mana dan si anak cuma bagitau,

"Tak payah susah2 la papa, belikan je saya bola itam dan bola putih ..."

Hek eleh takkan macamtu kot? Bingung si bapa. "Kenapa bola itam dan putih?"


"Tak perlulah saya terangkan kenapa. Kalau papa ada duit, belikan itu je."

Bila ingatkan si anak tak pernah meminta2, so bapanya terima je. maka dibelikanlah anaknya itu basikal model terbaru dan terkini masa tu, yang paling canggih, ditambah dgn bola hitam dan bola putih.

Masa berlalu,

kemudian si anak masuk Sek.Rendah. Lepas itu musim kasut roda.
Sekian lama si pengasuh perhatikan, budak tu tak pernah minta bapanya membelikan kasut roda untuknya. Tiap2 petang dia cuma duduk2 je. Basikalnya disimpan di dlm stor..

Maka Si Pengasuhnya menyatakan pendapatnya lagi kepada si bapa.

Kemudian si bapa memanggil anaknya lagi. "anakku, kamu tak nak dibelikan kasut roda macam kawan2 kamu? Apsal tak bagitau kat Papa?. No problem setakat beli kasut roda je...".

Si anak
menjawab,"Tak perlulah papa, bola hitam dan bola putih saya dah rosak.. Kalau boleh papa beli lagi k..tak payah lah beli kasut roda. Lagipun ianya jauh lebih murah berbanding kasut roda, kan papa?"

Si bapa geram . walaubagaimanapun, si bapa tetap belikan anaknya kasut roda, ditambah bola hitam dan bola putih.

Selang beberapa tahun, si anak masuk Sek.Men. Cerita sama berulang.

Sekarang kawan2nya main permainan lain- main roller blade. musim rollerblade melanda kwasan tempat tinggal nya. Trend baru....

Sementara tu, budak lelaki tersebut masih setia dengan kasut rodanya. Lepas bapanya pulang dari luar negeri dan terlihat anaknya yang masih pakai kasut roda, si bapa jadi malu sangat2. Teruk betul, rumah macam pusat beli belah, syarikat banyak, keluar negeri lagi tu......Tapi anak lelakinya ketinggalan zaman. Keesokkan harinya, dalam bilik anaknya sudah ada sepasang roller blade baru bersama secebis nota: "Biar kamu tak
malu".

Pada malamnya, terdapat secebis nota balasan di ruang kerja si bapa. Nota tersebut berbunyi:
"Papa, Kenapa tak belikan bola hitam dan bola putih? Saya lebih sukakan nya."

"Haaah,, si bapa mengeluh serta bingung selepas membaca nota itu. Apalah istimewanya bola itam dan bola putih!!?

Keesokkan hari dan seterusnya lagi si bapa berkali2 ditinggalkan nota sebegitu...hingga dia tak tahan dan terus membelikan anak lelaki nya bola hitam dan bola putih untuk kesekian kalinya.

Benar, setelah mendapat bola hitam & bola putih tu, si anak tidak lagi mendesak bapanya.. Secebis nota juga ditinggalkan di ruang kerja si bapa.. "trima kasih byk2 papa kerana belikan saya bola hitam dan bola putih"

Masa berlalu....

Ketika di Sek Men, yang jaraknya agak jauh, si anak masih berulang-alik dengan bas, member2nya sudah ada yang membawa motor dan kereta ke sekolah. Suatu hari, ketika bapanya ada di rumah, si anak dihantar pulang oleh membernya dengan motor Harley Davidson color biru laut. Si bapa menjadi sangat malu.
Anaknya bukan 4, bukan 3,...2 pun tidak.

Itulah satu-satunya anaknya. Itupun tidak dibelikan motor untuk kesenangan anaknya! Maka ditawarkan Anaknya untuk dia membeli sebuah motorsikal. Si anak menolak tawaran ayahnya dengan alasan motor kurang praktis, lagipun si anak cuma inginkan bola hitam & bola putih sahaja! Si bapa tidak dapat menerima penolakan itu. Kerana anaknya dah beso panjang, boleh berbincang. Akhirnya tercetus keputusan dimana si anak dibelikan motorsikal, ditambah pula dgn bola hitam dan bola putih semestinya!! .

Tetapi si bapa masih kesal... Kesal kerana sudah beberapa tahun dia belikan anak lelakinya bola hitam &
bola putih tetapi tidak tahu kenapa anaknya begitu memerlukan sebiji bola hitam & sebiji bola putih! Dan Si anak pula tak pernah bagitahu kenapa dan mengapa dia amat memerlukan bola hitam & bola putih..

Sehingga tibalah masa untuk anaknya melanjutkan pelajaran ke Universiti. Kerana gembira dan bangga anaknya dapat masuk Universiti, si anak dihadiahkan oleh si bapa sebuah kereta Ferrari keluaran terbaru.

Akan tetapi, sehingga beberapa bulan si anak masih lagi menaiki motoooor je.

Sehingga aweknya juga turut bingung- kan ke dia ada ferrari? kenapa naik motoooooor jeeeee..
Bila ditanya, maka dijawab budak lelaki tersebut: abis bapanya tak belikan bola hitam bola putih. Tak faham perasaan anak sendiri!

Suatu hari si anak mengajak aweknya makan malam bersama dgn bapanya. So, selepas makan malam tersebut si awek mengambil kesempatan untuk bertanya kpd si bapa, kenapa pak cik tak belikan bola hitam bola putih?

Si bapa terkedu kerana dia sebenarnya sensitif dengan bola2 tu..huh..sampai awek anak aku pun tanya...bila si bapa menanyakan si awek semula kenapa soalan tu yang di tanya?. Si awek pun bagitau, anak lelakinya tidak akan sekali kali menyentuh Ferrarinya selagi tidak diberi bola hitam & bola putih!!


Si bapa bingung, di ruang bilik anaknya sudah begitu banyak bola hitam & bola putih. Nak buat apa lagii...,
fikir si Papa. Tapi demi memelihara imejnya di hadapan awek anaknya itu, maka esoknya sudah ada bola hitam & bola putih buat anaknya.

Suatu hari si anak membawa aweknya ke tempat peranginan yang berbukit bukau menaiki Ferrari untuk brsiar2. Yelah, anak muda kan , ketika tenang memandu si anak dicium aweknya dan dia jadi gelabah dan terus accident!!! Mereka segera dikejarkan ke hospital dan si bapa juga dimaklum oleh pihak polis
tentang perkara tersebut. Keduanya cedera parah kerana mereka tidak memakai seatbelt, si awek mati dalam perjalanan ke hospital dan si anak tenat.

Si bapa tiba di Hospital.."macamman a doktor, anak saya?"

Doktor (dengan simpati dan penuh duka cita) :"Maaf Encik, kami telah berusaha sedaya upaya.. tetapi terserah kepada Nya... sebaiknya Encik manfaatkanlah waktu2 terakhir bersama anak encik.."

Perlahan si bapa masuk, mendekati anaknya.

"Papa, maafkan saya..tidak berhati hati semasa memandu.." si anak juga menangis kerana aweknya tak dapat diselamatkan. Si bapa cuba menenangkan dia...akrablah dua manusia itu beberapa saat. sehingga si bapa beranggapan ini adalah saat pertemuan terakhir antara dia dan anak lelakinya... Dia teringat kembali persoalan yang selama ini sering bermain di benaknya dan keinginannya untuk mengetahui tentang "mengapa anaknya selama ini selalu minta bola hitam bola
putih"


"Nak, maafkan papamu kerana selama ini papa selalu sibuk... sehingga kamu sering kesepian..maafkan papa, nak. Papa tak berkesempatan untuk menjadi ayah yang baik."

Anaknya menjawab dalam keadaan lemah,"tak mengapa papa, saya faham.. Cuma saya kecewa disebabkan papa ada kemewahan, papa belikan saya macam2.... saya cuma minta bola hitam dan bola putih je kan ?"

Si bapa rasa timing jawapan untuk persoalannya sudah tepat.., "KENAPA KAMU SELALU MINTA BOLA HITAM & BOLA PUTIH ANAKKU... ADA APA DENGAN BOLA2 ITU SEHINGGA IANYA BEGITU BERERTI BUATMU?" 











(anda semua pun ingin tahu kan ...?)







Si anak menjawab dengan nada terputus putus kerana sudah tidak dapat bertahan dan masanya sudah hampir tiba....



"sebabnya ....saya.. saya...saya...."



*hep* Kepalanya perlahan lahan rebah dan hembusan nafasnya hilang. Si anak sudah meninggal sebelum sempat memberitau bapanya tentang bola hitam & bola putih.

Tengok, si bapa yang selalu hidup bersama anaknya pun tak tau...apalagi aku yang cuma bercerita, lagi la tak tau ape ape. MACAMMANA NI? Kecewa jugak nih. Isk!Isk! Isk!........ ..Rasa nak tumbuk je perut orang yang mula-mula forward kat aku.



















P/S : Sorry aarr sebab forward ni kat korang. Ye lah...Takkan nak jadi korban sorang-sorang je kan ...Hehehehe..adios amigos.mau bali kampung!

34 comments:

Anum said...

hampeh... geram

HaiDa HiDa said...

laa xder kesudahannya.. tak tahu la alasannya apa.. huhuu..

hati2 dalam perjalanan ya.. salam Aidiladha..

Ayu Azuri said...

sebab sesuatu perkara itu pasti bersebab. . .

Hati - hati kak, balik kampung. . .kirim salam family ye. . .singgah Golok jangan lupe belikan asam jawa manis ye. . .kalau tak de, kasut biru size 2 pun xpe . .hehe :P

Salam Aidiladha kakak. . . :) ati2 naik bas. . .

Waqheh said...

sebab hitam putih kehidupan...atau dlm ingerisnya black&white kekekee

sis92 said...

eeeeee geram gila dush2 laju2 haha

delarocha said...

arghhh,.... sedang tumbuk perut sendiri.

dill said...

sian. kempunan.

dill.

Pembunuh Tanpa Bayang said...

sedang memikirkan jawapannya.
tapi mungkin ada sebabnya mengapa bola hitam dan putih.sudah pasti ada kaitannya dengan kesunyian yang melanda si anak kala bapanya terlalu sibuk dengan urusan dunia.

hargailah masa masa yang ada untuk yang tersayang.jangan nanti saat dia pergi meninggalkan kita,dan kita sengsara di atas pemergiannya kerana menyesali masa yang terbuang itu tidak pernah di penuhi bersama.....

HEROICzero said...

*cakap dalam hati*

"jaga kau!"

Afida Anuar said...

sebab bola naga takde hitam putih? hahaa..

grrrrr.. gerammnyerr.r.r..kekekeke

Kazen said...

adyu camne nie....tensen gak nie,..bace dari awal tp xde jawapan....adehhh

Daddylicious said...

adoi boleh pulak tergantung....huhu

hani said...

kak.. balik dari kampung nanti belikan hani bola hitam dan putih ye... nanti hani bgtau knp..haha

*sayageramtau..* hoho

محمد رازيق said...

haha.nice bro. salam idul adha.

fuad ansari said...

aduyai.... gagahkan diri membaca dari awal hingga akhir tapi tak bertemu jawapan, geram jugak rasanya.. (",)

macam ni punya ending pun ada ke.. (",)

Anonymous said...

Best backlinks and website traffic service - we post your marketing message up to 100'000 forums worldwide price starting only from $29
Get great web traffic using superb backlink service available. We are able post your custom post up to 100’000 forums around the web, get insane amount of backlinks and large targeted web traffic in shortest time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!!
Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website or blog will get instant traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks so your site will get targeted long term traffic from search engines. Order now:
backlinks

tarian jari said...

HAHAA... RASA CAM BINGUNG SEKEJAP~ =P

Lea Isnawi said...

grrr!
penuh saspen
tapi last2


ishhhh

ghost writer said...

nih yang aku rasa nak suh petir panah kau nih bila aku baca sampai habis aku tak dpt endingnya...

grrr!

Niena Pengembara Ilahi said...

suh buat part last tu sndiri kot...


kak xkelik rayo nie sbb blh bercuti area selatan jer... standby bncana alam :D


p/s:soalan tu jwb bla free nnti :D

Anonymous said...

It is best to take part in a contest for among the finest blogs on the web. I will suggest this site! CA Shingletown Payday Loans

Anonymous said...

Awesome post, I am def going to bookmark your blog. Payday Loan

Anonymous said...

If I goto a check advance buisness and say I am not military, although I am, is that this fraud? http://lovemypayday.com/Payday-Loans/TN/Decherd/ The interest rate for these needs 18 years and will the an loans you pay to category of unsecured loan. You will need to make use of the Internet you will find payday be on the age of 18 with a bank-account and a set source of revenue.

Anonymous said...

melangkahkesana.blogspot.com Payday Loans TN Collierville Oleh karena itu , meminjam dolar hati-hati sehingga paycheque Anda hanya tidak berada di bawah banyak tekanan

Anonymous said...

melangkahkesana.blogspot.com Cash Advance NJ Howell Nah kabar yang sangat baik adalah bahwa kartu bahkan plastik mengeluarkan perusahaan juga bisa tertarik dalam negosiasi Utang

Anonymous said...

melangkahkesana.blogspot.com find out here Pertimbangkan berinvestasi dalam keanggotaan dengan Sam Club atau Costco bahwa Anda hanya memperbaharui setiap tahun dan dapat memotong biaya setiap bulan setiap kali Anda datang untuk membeli hal-hal

Anonymous said...

melangkahkesana.blogspot.com visit these guys Tip lain untuk menghindari membeli impuls di toko makanan untuk membatasi perjalanan

Anonymous said...

melangkahkesana.blogspot.com find more Kami menawarkan Memimpin Telemarketing Payday Loan di Real time selain ke Live pilihan transfer Pengiriman

Anonymous said...

melangkahkesana.blogspot.com discover this info here Sebelum mencari pinjaman ini , kandidat memiliki dalam rangka memenuhi beberapa tertentu pra - kondisi seperti : usia pemohon harus delapan belas yrs . tua , tentu menjadi penghuni di Inggris , menjadi hanya beberapa DSS menuai keuntungan dari enam bulan terakhir dan akan mempertahankan rekening perbankan yang sah aktif dengan penghematan beberapa yang minimal sekitar 500

Anonymous said...

melangkahkesana.blogspot.com look here Pemberi pinjaman pribadi akan datang untuk peminjam dengan demikian mengumpulkan seluruh jumlah pinjaman seiring dengan tingkat suku bunga

Anonymous said...

melangkahkesana.blogspot.com check Pinjaman tanpa jaminan cepat yang hadir dapat memberikan manfaat Anda total termasuk $ 1000 sampai $ 25.000 meski minus permintaan keamanan

Anonymous said...

Howdy! I simply would like to give you a big thumbs up for the great info you have got here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.

[url=http://onlinepokiesking4u.com]more information[/url]

Anonymous said...

Hello there! I just would like to offer you a huge thumbs up for the excellent info you have here on this post. I will be returning to your website for more soon.

[url=http://onlinepokiesking4u.com]onlinepokiesking4u[/url]

Anonymous said...

You're so cool! I don't suppose I have read a single thing like this before. So wonderful to find somebody with some original thoughts on this issue. Really.. thank you for starting this up. This website is one thing that is needed on the web, someone with a bit of originality!

[url=http://truebluepokies4u.com]pokies real money[/url]