Followers

Monday, July 18, 2011

::hormati IBU BAPA::

dalam banyak-banyak kelas aku kena relief..hari ni la paling best kena relief kelas. darjah 6. abang2 dan kakak2 kan. senang la sikit nak urus. subjek Sivik plak tu.

first thing buat dorang gelak kat aku masa awal-awal masuk kelas tu, aku tak dan nak cover bila aku awal lagi mengaminkan doa. rupanya doa tu tak habis lagi..hadoi...(-_-!!)

but still ko0l...stedi medi lagi la...pe lagi terus kembali pada watak biasa yang dikenali sebagai guru yang garang.

bermula la dialog di kelas 6 Arif

murid: cikgu, yang sorang lagi tu kembar cikgu ke?
aku: a ah.nape?
murid: patut la sama.
aku: sama eh???dalam hati jek (hmm...kemana pun p mmg orang akan ingat aku dgn kwn aku (merangkap kak ipar kot..insyallah) kembar..aiiii2,xsyok betol la

tengah-tengah bior kan dorang buat keje tapi xleh bising..tetiba

murid: cikgu..dah ada cucu yer?
cikgu: cucu belum lagi la.anak dah ada la.nape?
murid: laa..cikgu dah kawin ke..cincin cikgu pakai tu cincin kawin la ea

aku: aishhh....aku diperhatikan oleh mereka2 dari awal lagi (padahal aku memain je tu.dorang caye.biarkan je lah)

UPSR dorang dah tak lama..jadi bersempena dengan subjek Sivik so aku bagi la sikit petua-petua pelajar cemerlang..semua tu mesti dorang dah biasa. jadi apabila kelihatan kelas dah cam langau (buat diskusi)aku pun memulakan cerita...

D.U.I.T - Doa Usaha Ikhtiar Tawakal

biasa mesti kita mendahulukan usaha baru la doa kan. sepatutnya kita dahulukan doa baru la usaha....n bla bla bla....semua tekun mendengar.

tapi masa yg sama aku pesan kat mereka, jangan lupa rajinkan solat hajat, jaga makan dan yang penting HORMATI IBU BAPA. itulah kunci kejayaan di dunia akhirat

dalam ketekunan tu..sempat lagi aku ambik peluang mereka-reka cerita..hmm...dan2 dorang diam.sepi cam malaikat lalu.

aku pun memulakan stori mori yang rekaan semata-mata. tak de kaitan pun antara hidup ataupun mati.

al kisah, di suatu kampung ada seorang budak tu. dia ni sejak awal tahun sampai la tengah tahun exam, mesti dapat 5A lah.. sekolah pun memang dah target die stdnt cemerlang la...

tapi di rumah dia anak yang derhaka. sering kali melawan cakap ibu dan bapanya. 
tiba peperiksaan sebenar dia menjawab exam seperti biasa..memang dia rajin belajar jadi tidak mustahil la kalo dia cakap exam dia dapat jawab.

bila result kua...
hmm...awk tau tak dia dapat berapa?

aku menyambung stori mori tu bila tengok dorang masik syok je

malang sekali dia tak daapt A sebijik pun...ramai yang pelik nape boleh jadi gtu..
jadi cikgu cuba tanya die, dalam menangis teresak-esak dia cakap dia selalu melawan cakap mak abah die.inilah balasan yang telah dia dapat.

 THE END..
semua terkedu....


bila bergambar bukan main lagi stdnt aku nih





p/s: aku harap cerita rekaan semata-mata ni menjadi satu iktibar kepada mereka semua..semoga mereka semua mendapat keputusan yang cemerlang dlm UPSR yg tak lama lagi nie.

17 comments:

Niena Pengembara Ilahi said...

:0 semoga mereka berjaya

erm..

kakak ipar? dia akankawin ngan abg ts or.. ts yg akan kawin ngan adik dia? hehe

Titisan Hujan said...

akan kawin dgn abg TH ^^,

zaeimah ismail said...

wah...best la jd cgu.....^^

Tukang Karut said...

ooo... aku hampir percaya cerita tu tadi...

Miscellaneous Smiles said...

kamu cukgu

baru tau heee~

intan.maisarah said...

memang cikgu cikgi ni
banyak idea kan
banyak benda boleh dikongsikan

:)

Mr iz said...

he he he he.... nak cerita lagi cikgu...he he he he.... harapnya anak murid cikgu berjaya lah hendaknya...he he he

CassiaSiamea said...

saya akn ikut cikgu!!

bagus juga citer kamu buat tu...

Titisan Hujan said...

@zaeimah ismail
mmg best pun

@Tukang Karut
rekaan semata-mata..ehehe

@Miscellaneous Smiles
cikgu smentara aja ^^,

Titisan Hujan said...

@intan.maisarah
kalo ikut kn mcm2 nk share tp ms pendek sgt

@Mr iz
p tido dlu.esok smbung blik cte nye
eheheh

@CassiaSiamea
jom..esok cikgu kna bw murid2 p terapi boling

ORLANDO AHMAD said...

comel student2 cikgu

Titisan Hujan said...

tgk la ckgu nye dlu..wink!!!

James Alexander said...

cerita bohong ada unsur pengajaran boleh je kan...


moga sentiasa cool ye cikgu...

Titisan Hujan said...

hmm..tu la pasal.perlunye penipuan begini.baru dorg dgr ckp ckit.

itu mesti....^^,

nurniyusoff said...

ahaha .. comelnye dorg

fuad ansari said...

seronok pulak rasanya jadi cikgu bila hari2 boleh melihat telatah yang berbeza2.. .. (",)..

Abu Farras said...

Postingan yang bagus.Mantap...Senang bisa baca postingan ini