Followers

Thursday, July 7, 2011

::mengajar dan belajar ::

orang selalu cakap..belajar ni sampai mati pun takkan habis.

yang muda kena hormat yang tua
yang tua kena hormat yang muda

membimbing terbimbing dibimbing
memimpin terpimpin dipimpin

sama jugak la dengan mengajar dan belajar

tadi lepas mengajar aku teringin belajar
jika sebelum ni tak pernah dapat student cina or india
tapi kali ni boleh dikatakan student aku majoriti cina dan india..dan, dalam ramai-ramai student aku ni
si amoi sorang ni dapat menarik perhatian aku. sumtime tak paham pe die cakap tapi aku cuba pahamkan.

bila cakap sal pakaian tradisional...

cikgu: amoi..boleh tak cikgu nak pakai cheongsam?
amoi: mana boleh..cikgu kan melayu?
cikgu: ala..cikgu nak pakai jugak
amoi:eeiii..cikgu nie,degil


cikgu:amoi..bak cikgu roti tu sikit
amoi:cikgu pergi kantin..beli sendiri
cikgu: kita share ea...
amoi:(tepuk-tepuk perut die...roti dah habis die makan.......)
cikgu: (-_-!!)

cikgu:hari ni cikgu dah letih nak ajar amoi laaa..pe kata amoi plak ajar cikgu
amoi:saya suka nyanyi...
cikgu:ajar la cikgu nyanyi
amoi:tak boleh...cikgu kan melayu

*hahaha..asik2 cikgu kan melayu


tapi yang best..aku dapat belajar bahasa cina dengan amoi nie. dia ajar aku mengira 1-10 dalam bahasa cina...siap warning aku lagi *cikgu balik hafal!!
aishh..bila aku salah sebut siap kena gelak lagi.


hurm.........insan-insan istimewa ni buatkan aku tersenyum



p/s: terasa diri makin kerdil di sisi mereka

18 comments:

RuMaH TuA said...

"Semangat untuk mendidik" (^-^)

Nasriq said...

:) nanti ajarkan aku...

nur.adi.sya said...

pengalaman yang bermakna.

niena shopping2u said...

:D
semoga mnjadi pndidik yg hebat

James Alexander said...

cikgu bukan sekadar mengajar malah turut sama belajar. Itulah konsep pembelajaran sebenar.

liyana said...

hmm..nice story..
msti bestkan..
bersama insan2 yg tiada dosa..

Mr iz said...

wah bagus lah cikgu zia ni..he he he... pandai... he he he... nak juga lah belajar macam ni...

JONY AL BUAYAK said...

student gua semua melayu, xde amoi...

p/s: yang amoi ex makwe gua dulu kih kih kih

Titisan Hujan said...

@RuMaH TuA

sama2 kita mendidik

@nasriq
smpai hari ni pn xingt lagi lol

@nur.adi.sya
hari2 mcm2 perkara baru sy belajar dgn mereka

@niena shopping2u
insyallah akak

@James Alexander
btol2

Titisan Hujan said...

@liyana
sgt2 best...blik sek je rindu kt dorg

@Mr iz
meh2 blaja sama

@JONY AL BUAYAK
lorh...jony pn cekgu pk gk ker.

xgf amoi..bini mesti melayu kn.kn

zati embong said...

dulu masa jat form 3,jat duduk sebelah oku.dia buta.jat akan tlg dia baca then dia akan taip kat mesin dia.

mgkin berkat tlg dia,result jat cemerlang dlm pmr.

intan.maisarah said...

kamu bertuah
diberi peluang untuk bersama mereka

JONY AL BUAYAK said...

cikgu tak percaya ke gua ni cikgu?

RepublicAku said...

terlalu hormat dengan mereka yang bernama GURU....kerja yang sangat susah di dunia.!

izfanora said...

tetiba rasa rindu dgn anak2 murid lama.. huhu..

ada satu "jiwa" bila mengajar kan.. ?

ZORA said...

nak jadi anak murid blik la....:P

fuad ansari said...

bestnya jadi cikgu...

ada iras2 muka cikgu TH la student tu... :)

ujan panas said...

baca entry ni bulu roma sy berdiri.. tu je sy nak bgtau...